Befrielseskoncert: Historien om en soldat af Stravinskij

Befrielseskoncert: Historien om en soldat af Stravinskij

Befrielseskoncert: Historien om en soldat af Stravinskij

Mandag 5. maj 2025, kl. 19:30
Christians Kirke, Strandgade 1, 1401 København K
Entre

Historien om en soldat er et af Stravinskijs mest opførte værker, bl.a. på Det Kongelige Teater og Folketeatret, og er et hovedværk i de 20.århundredes modernisme. Den blander dristig musikalsk fornyelse med lån fra bl.a. tango, vals, ragtime og Bach.

I Christians Kirke får vi denne aften værket i en helt ny oversættelse, der har gjort historien mere mundret og tidssvarende. Den foregår nu i noget, der ligner Danmark, soldaten hedder Bjarne og snakker med tydelig sønderjysk sprogtone. Bag oversættelsen står Christian Kock, tidligere professor ved Københavns Universitet, der desuden er fortæller i aftenens opførsel. 

I markering af, at koncerten afholdes på 80-årsdagen for Danmarks befrielse, vil der være velkomst og kort indledning ved en af dansk politiks veteraner, Mogens Lykketoft; vi kan glæde os til at høre hvad Lykketoft har at sige om den politiske situation, og om han knytter en forbindelse til aftenens anden begivenhed: Igor Stravinskijs Historien om en soldat

En uskøn pagt med djævelen

Historien om en soldat blev til i 1918, mens 1. Verdenskrig endnu rasede. Sammen med tekstforfatteren, Charles-Ferdinand Ramuz, ville han frembringe et stykke musikdramatik der kun krævede små ressourcer. Det var der brug for, og andet var der heller ikke råd til. Den varer lidt over en time og kræver normalt 3 skuespillere, deriblandt en fortæller, samt en danserinde. Dertil kommer syv musikere og en dirigent. I Christians Kirke er der dog ud over musikerne kun en fortæller. Der er en ”kammer-opera” med den mindst mulige besætning.

Historien bygger på et russisk folkeeventyr, der minder en del om ”Fyrtøjet”. En soldat møder djævelen, der lokker ham til at sælge sin violin imod at han får nøglen til enorm rigdom. Den handel kommer soldaten til at fortryde, men ved list får han sin violin tilbage. Han tvinger djævelen til at danse til sit spil, og han lykkes med at helbrede kongens syge datter og få hende til hustru.  De gode vinder altså sejr – og dog?! Har de glemt noget? 

De medvirkende: 

Mogens Lykketoft (velkomsttaler)
Tidligere folketingsmedlem (1981-2019), tidligere udenrigs-, finans- og skatteminister samt formand for Folketinget og statsrevisor. Han blev i juni 2015 valgt som formand for FN's 70. generalforsamling 2015-2016.

Frederik Øland, violin.  Siden 2024 ansat som lærer i violin og kammermusik på DKDM i København, fra 2025 som lektor, og modtager af både Jacob Gade Prisen, Victor Borge Prisen, Léonie Sonnings stipendiat samt Emil Holms Mindelegat, som uddeles af DR Symfoniorkestret. Frederik udgør en fjerdedel af Den Danske Strygekvartet, med hvem han har modtaget mange priser og udmærkelser, senest Musical America Ensemble of the Year 2020, mens den i juni 2025 modtager en af verdens mest prestigefyldte musikpriser, Sonnings Musikpris. 

Joel Gonzalez, kontrabas. Er 1. solobassist i DR Symfoniorkestret og har bl.a. modtaget Ungdommens Sonningpris (2007) og Peter Varmings Mindepris (2023). 

August Finkas, klarinet. Er soloklarinettist i Copenhagen Phil og en aktiv kammermusiker, bl.a. som en del af blæserkvintetten Emanon. Modtog i 2015 Léonie Sonning Talentprismodtager.

Britta Cortabarría Adde, fagot. Er 2. solofagot i DR Symfoniorkestret. I udlandet har hun bl.a. spillet i Helsingborgs Symfoniorkester, Nordiska Kammarorkestern, Deutsche Philharmonie Merk, Kammerphilharmonie Mannheim, Færøernes Symfoniorkester og lslands Symfoniorkester. Hun var Léonie Sonning Talentprismodtager 2021. 

Dorthe Zielke, trompet. Er uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 2000 og har spillet koncerter i Sverige, Norge, Grønland, Island, Færøerne, Tyskland, Østrig, Schweiz, Italien, Frankrig, Spanien, Rusland, Rumænien, Slovakiet, Ungarn, Grækenland, Israel, New York, Hawaii, Singapore og Australien. 

Brian Bindner, basun. Tidligere basunist i Det Kongelige Kaptel og er nu 4. solobasun i DR Symfoniorkestret. 

Mads Drewsen, slagtøj. Har været medlem af Det Kongelige Kapel siden 1997. 

Christian Øland, dirigent. Netop udnævnt til chefdirigent for Sønderjyllands Symfoniorkester. Han har i sin unge karriere allerede bl.a. dirigeret Det Kongelige Kapel, Islands Symfoniorkester, Det Finske Radiosymfoniorkester og Göteborg Symfoniorkester, og han dirigerer i den kommende sæson både Oslo Philharmonic og DR Symfoniorkesteret.  

Christian Kock, oversætter og fortæller. Er professor emeritus i retorik på Københavns Universitet, bestyrelsesmedlem i Kammermusikforeningen af 1887 og mangeårig klassisk amatørmusiker. 

Information om billetter og arrangør:

Koncerten er arrangeret af Kammermusikforeningen af 1887.
Er man medlem af foreningen, er entréen til koncerten inkluderet i ens sæsonmedlemsskab. Er man ikke medlem, kan løssalgsbilletter købes i døren for 150 kr. Der er fri entre for børn og studerende. 

Du vil måske også kunne lide...

0
Feed